Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Onderzoek door de Wantsenstudiegroep
1. Onderzoek door de Wantsenstudiegroep

Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Het Natuurhistorisch Genootschap legde in 1912 de basis voor het huidige Natuurhistorisch Museum Maastricht door een aantal verzamelingen op natuurhistorisch gebied onder één dak bijeen te brengen. Later werd het museum door de gemeente Maastricht overgenomen. Het Natuurhistorisch Museum vormt tot op de dag van vandaag een belangrijke ontmoetingsplaats van leden van het Natuurhistorisch Genootschap en hier vinden dan ook veel van haar activiteiten plaats.

Al bij de oprichting was het duidelijk dat Limburg vanuit natuurhistorisch perspectief een bijzonder rijke provincie is, die de onderzoeker veel te bieden heeft. Het Natuurhistorisch Genootschap behoort inmiddels tot een van de actiefste verenigingen voor veldonderzoek in Nederland met meer dan duizend leden.

 
Natuurhistorisch Maandblad
Omslag meest recente Natuurhistorisch Maandblad
In het actuele nummer
  • De Kleine IJsvogelvlinder (Limenitis camilla) in Limburg
    De Kleine ijsvogelvlinder, ooit algemeen in Limburg, bereikte rond de eeuwwisseling een dieptepunt met nog slecht vijf overgebleven populaties. Dankzij klimaatverandering, met vaker droge en warme voorjaren, vernatting van bossen en meer aandacht voor kleinschalig bosbeheer, wist de soort zich de laatste decennia aanmerkelijk uit te breiden, tot momenteel 18 populaties. De actuele verspreiding wordt in beeld gebracht en in historisch perspectief geplaatst.
    W. Alblas en C. van Swaay
  • Opmerkelijke Luiks-Limburgse Krijtfossielen: Deel 56. Twee bijzondere Krijtbeenvissen in de spotlight
    In de ondiepe, warme zee die onze contreien overspoelde tijdens het Laat-Krijt krioelde het van verschillende beenvissen in soorten en maten. Twee bijzondere gedeeltelijke skeletten van beenvissen uit het Luiks-Limburgse Krijt worden afgebeeld en kort besproken. Ze kunnen ons namelijk beide op een andere manier waardevolle informatie verschaffen.
    L. Barten, J. Laffineur, J. Jagt en M. Deckers
  • Mededeling: Tweede vondst van het Windeweeskind (Aedia leucomelas) voor Nederland
    Het Windeweeskind (Aedia leucomelas) werd voor de tweede keer in Nederland aangetroffen op 9 oktober 2024 in Valkenburg. De eerste keer was in 1987 in Urmond en die waarneming is tot 2014 onopgemerkt gebleven.
    P. Vossen
Evenement
natuur is een feest
Jubileumfeest 2025

Op zaterdag 6 september organiseren we ter gelegenheid van 115 jaar Natuurhistorisch Genootschap weer een Genootschapsfeest. Dit feest richt zich niet enkel op de actieve Genootschapper, maar ook op de partner van de leden die bij de excursies niet altijd aan zijn of haar trekken komt.

Binnenkort
Groote Heide
Inventarisatie weekend

Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juni 2025 gaat het Natuurhistorisch Genootschap op onderzoek uit in natuurgebieden in de omgeving van Venlo.

Drie dagen lang kammen we deze Noord-Limburgse omgeving uit naar de bijzondere flora en fauna. De nadruk ligt op natuurgebied de Groote Heide bij Venlo, maar we zullen ook onderzoek doen in de natuurterreinen Jammerdal, Holtmühle, het dal van de Aalsbeek, het Zwarte Water met de Venkoelen, de Schandelosche Heide en het Vreewater.

Publicatie
Van Mokerheide tot Sint-Pietersberg
Van Mokerheide tot Sint-Pietersberg
De fascinerende geologie van Limburg

Dit boek is het eerste boek dat de geologie van de gehele provincie Limburg bespreekt. In ongeveer 250 bladzijden vindt een beschrijving plaats van het ontstaan van de ondergrond en de daarbij behorende landschapsvormen van de provincie Limburg.

Het bijzondere ervan is dat tot nu toe in geen enkele provincie van Nederland zo’n volledige beschrijving is gerealiseerd.In acht begrijpelijk geschreven hoofdstukken worden de geologie en geomorfologie van Limburg van noord tot zuid beschreven aan de hand van bepaalde regio’s. Zo komen de stuwwal bij Mook, de Maasduinen, de Peel, het dekzandgebied bij Weert, het Limburgse Heuvelland en het Maasdal uitgebreid aan bod

Reeks
De Midden-Limburgse Maasterrassen
Natuurlijk Limburg

In onze reeks ´Natuurlijk limburg´ verschijnen boeken die de natuur in verschillende regio´s van Limburg beschrijven.

Klik hier voor meer informatie of om de bijbehorende wandelingen te downloaden.