Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie

Lezing De bever: Knuffeldier, lastpak of toch iets anders….?

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning Bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de Bever. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film “Belevenissen met Bevers” vertoond, waarin ze de kijker meeneemt op zoek naar de Bevers.
Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende Bevers, stoeiende Bevers, Bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge Bevers vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen Bevers en hun jongen, Bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een Bever die over land loopt.
Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige powerpoint - gaat ze in op de leefwijze van de Bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de Bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de Bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over Bevers die overlast veroorzaken.
Over de avonturen met Bevers, tijdens de talloze uren op de oever en in haar kano, valt natuurlijk van alles te vertellen. In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met Bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm ‘Holland, Natuur in de Delta’ waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte. Ze werkte mee aan diverse items over Bevers op de landelijke radio en televisie. Voor het boek ‘Gewilde Dieren’ (2021) over herintroducties van dieren in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de Bever.
Organisatie
Kring Heerlen, Zoogdierenstudiegroep
Plaats
het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade
Spreker(s)
Willy de Koning en Olaf Op den Kamp
Contact
Olaf Op den Kamp
Tijd
Maandag 14 november 2022, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Toegang
Openbaar