Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie

Lezing Orchideeën in Thüringen

Tijdens meerdere reizen tussen 2004 en 2012 bezochten Olaf en Lisa Op den Kamp de Duitse deelstaat Thüringen. Het gebied is groot en divers en ligt op circa 600 km van de Nederlandse grens.
In het noorden van Thüringen liggen uitgestrekte akkercomplexen, deels op een kalkrijke ondergrond. Hier en daar, met name in het gebied ten zuiden van Weimar, liggen kalkgraslanden en open loofbossen op een bodem uit Tertiaire Muschelkalk. In deze droge omgeving groeien naast de gewone orchideeënsoorten ook spectaculaire soorten als Vrouwenschoentje, Koraalwortel, Bleke orchis en Drietandorchis. Natuurlijk staan daartussen ook andere interessante plantensoorten als Grote anemoon, Turkse lelie en Voorjaarsadonis. Zeker niet oninteressant is de rijke vlinderfauna en de vogelwereld.
In het zuiden van Thüringen ligt het uitgestrekte Thüringer Wald, een uitgestrekt (naald-)boscomplex met diverse stuwmeren en bergbeken dat enige overeenkomsten met de Eifel en Ardennen vertoont, maar dan gemengd met thermofiele elementen. Ook liggen er fraaie eiken- en beukenbossen. Hier leven soorten als Vuursalamander, Zwarte ooievaar en Keizersmantel. Bijzonder is de aanwezigheid van thermofiele (warmteminnende) soorten als Vetkruidblauwtje, Bloedooievaarsbek en Rotsanjer en alpiene soorten als Wit hoefblad, Hazensla, Alpenaster en Geitenbaard voor. Tijdens de lezing is er ook aandacht voor de cultuurhistorie met het stoken van houtskool, het vlotten van hout en de ligging in voormalig Oost-Duitsland.
Organisatie
Plantenstudiegroep
Plaats
het Natuurhistorisch Museum, de Bosquetplein 6, 6211 KJ Maastricht
Spreker(s)
Olaf Op den Kamp
Tijd
Vrijdag 18 november 2016, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Toegang
Openbaar