Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
 
Onderzoek door de Wantsenstudiegroep

Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Het Natuurhistorisch Genootschap legde in 1912 de basis voor het huidige Natuurhistorisch Museum Maastricht door een aantal verzamelingen op natuurhistorisch gebied onder één dak bijeen te brengen. Later werd het museum door de gemeente Maastricht overgenomen. Het Natuurhistorisch Museum vormt tot op de dag van vandaag een belangrijke ontmoetingsplaats van leden van het Natuurhistorisch Genootschap en hier vinden dan ook veel van haar activiteiten plaats.

Al bij de oprichting was het duidelijk dat Limburg vanuit natuurhistorisch perspectief een bijzonder rijke provincie is, die de onderzoeker veel te bieden heeft. Het Natuurhistorisch Genootschap behoort inmiddels tot een van de actiefste verenigingen voor veldonderzoek in Nederland met meer dan duizend leden.

 
Natuurhistorisch Maandblad
Natuurhistorisch Maandblad
In het actuele nummer
 • Herintroductie van Jeneverbessen (Juniperus communis) in Nationaal Park De Meinweg
  A. Lenders
 • Waar overwinteren Laatvliegers (Eptesicus serotinus)?
  Zenderonderzoek naar winterverblijfplaatsen en karakteristieken
  J. Verhees, P. van Hoof, P. Lemmers & G. Hoogerwerf, J. Jeucken, T. Molenaar & R. Janssen
Wandeling van de maand
De Geleenbeek
Wandeling door het Danikerbos en Stammenderbos
 • Lengte: 9 km
 • Startpunt: parkeerplaats Biesenhof, Biesenweg 1, Geleen.
 • Beschrijving: Tijdens deze wandeling loopt u door twee prachtige hellingbossen in de Westelijke Mijnstreek. Deze bossen zijn niet zo rijk aan voorjaarsflora, maar de bloeiende boomgaarden ertussen zijn een verrijking van het landschap. De route is in de vorm van een achtje zodat u halverwege in Sweikhuizen de route kunt afkorten.
 • Te zien: bloeiende pruimenboomgaarden, Brem, Grote muur, Gevlekte aronskelk, diverse soorten zangvogels, Groot hoefblad en Gevlekte dovenetel langs de Geleenbeek.
Binnenkort
Rosse woelmuis (Myodes glareolus)
Zoogdierinventarisatie Golfterrein Wittem

Aan de rand van het Schweibergerbos ligt het golfterrein Wittem. De gebruikers van de golfbaan willen graag bijdragen aan de vergroting van de natuurwaarden in het terrein en hebben aan diverse studiegroepen van het Natuurhistorisch Genootschap gevraagd om hun terrein te inventariseren.

De Zoogdierenstudiegroep is voornemens om onderzoek te gaan doen in het gebied. We hebben hiervoor het weekend van 29 september tot 1 oktober uitgekozen.
Voor dit weekend dient u zich vooraf op te geven.

Lees meer ...

Binnenkort
Voorzitter Frank Oelmijer
Het Genootschaps​weekend
Van vrijdag 16 tm zondag 18 juni inventariseren de studiegroepen de Sint-Pietersberg en de ENCI-groeve. Vanuit onze accommodatie in Bruisterbosch gaan we drie dagen de flora en fauna van deze bijzondere gebieden in kaart brengen. Het inventarisatieweekend is daarnaast een gezellige verenigingsactiviteit waar u samen met andere leden veel kunt leren over de verschillende soorten flora en fauna in onze provincie.